SOMA’DAN KIRIM TATARLARINA, HAKSIZLIĞIN HARİTASI


Haritalar, tablolar çok şey anlatır. İnsanı kendi küçücük dünyasından çekip çıkarır, dünyayı idrak etmesini, mütevazı varoluşunun koca gezegende neye ve nasıl karşılık geldiğini görmesini sağlar. Ben haritaları, şemaları çok severim.

Zor zamanlardayız. Bir Tarihçi olarak bunu not etmek görevim. Ülkece, ulusça çok zor zamanlardan geçiyoruz. Bu durumda olan sadece bizim coğrafyamız değil, üstelik. Her birimiz, ayak bastığımız toprak parçasından başlayarak dalga dalga gezegene yayılan bir haksızlık denizine düştük adeta.

Neyin içinde olduğumuzu anlamaya çalışmazsak nasıl kurtulacağız? Haritalar kara gün dostudur. Haritalara, tablolara bakalım ve nereye merhem sürmemiz gerektiğini bulmaya gayret edelim.

Haksızlığın, adaletsizliğin haritalarını, tablolarını, grafiklerini serelim önümüze:
nufus
1960′lardan bu yana ülkemizin nüfusu emsallerinden kat kat hızlı artmakta. Demek ki genç nüfus çok. Gençlere iş lazım, okul lazım.

Babadan kalan 5-10 dönüm araziyi / sanayi sitesindeki küçük imalathaneyi / çarşıdaki ufacık dükkânı 4-5 kardeş paylaşınca üretim hayal oluyor. Çocuklar işsiz kalıyor ve başka sektörlere kayıyor. Çiftçilikten, zanaatkârlıktan, esnaflıktan hekimliğe, avukatlığa geçecek halleri yok! Bunun için gerekli eğitimi alamadılar. Taşraya ne kadar eğitim hizmeti götürebildi devlet? Gençlerimiz haksızlığa uğradı.

İş arayan gençlerin bir kısmı madenci oldu. Yaşadığı veya göç ettiği yerde faaliyet gösteren 2-3 iş kolundan biri, belki de eğitimsiz personeli en kolay işe alanı bu sektör olduğu için… Mecburen…
soma_harita
Burası Soma. Burada, çoğu acemi madenci yüzlerce gencimiz, emekçimiz can verdi. Yaşamlarından oldular. En ağır haksızlığa uğradılar.



Türkiye’deki madenleri harita üzerinde görelim:

turkiye_komur_madeni
Dünyada en çok taşkömürü üreten ülkeler arasında ABD ve Çin başta geliyor. Türkiye’de yaşanan ölümlü maden kazalarının dünya ölçeğinde “kabul edilebilir” (işin doğası gereği) seviyede midir, değil midir bakalım:

dunyada_olumlu_maden_kazalari
Çok işçi kaybetmişiz. Çok can vermişiz. Madencilerimiz büyük bir haksızlığa uğramış.


Haksızlığa uğrayan sadece madene inen oğullar mı? Tarım, hayvancılık, zanaatkârlık gibi sahalarda geçim imkânı bulamayan babaların kızlarına ne oluyor? Onları ne bekliyor?


practice-of-child-marriage-for-girls
Women's Physical Security Red 2 

Çocuk yaşta evlilik, aile içi şiddet gibi süslü lakırdı arkasına sakladığımız gerçeğin çirkin ve hakiki ismi şudur: Çocuk tacizi!

Küçük yaştaki kızlarını evlendiren anne babalar, küçük yaşta kızlarla evlenen adamlar, onları döven, tehdit eden, sindiren, çocuk doğurmaya mecbur eden her bir kişi, çocuk tacizcisidir. Yaptıkları suçtur. Cezalandırılmaları gerekir.

Kızların da okumak, bir meslek sahibi olmak, geçimini sağlayacak geliri elde edeceği bir işte çalışmak hakkıdır. Ev işçisi, aile kölesi olarak yaşamaya mahkûm edilmelerine dur denilmelidir. Gelenekmiş, töreymiş… Canı cehenneme! Kızlarımız haksızlığa uğramıştır.



kirim
Yurtta haksızlık, dünyada haksızlık…

Diktatör, halkının canına kıyandır. Diktatör, iktidarını sürdürebilmek için kendi insanlarına zulmedendir.

14_the_deportation_of_the_crimean_tatars_in_uzbekistan

deportatsiya-chechentsev-2 

Bugün 18 Mayıs. Kırım Tatarlarının, kanlı diktatör Stalin tarafından anayurttan sürülmesinin, milyonlarcasının vagonlara doldurulup ölümle sonuçlanacak bir soykırım yolculuğuna çıkarılmasının 70. yıl dönümü. Ankara Tandoğan’da büyük bir anma töreni düzenlenecek. Afişini en altta bulabilirsiniz.

Ama Kırım’da bu acılı günü anmak bu sene Putin rejimi tarafından yasaklandı. Neden? Şairin dediği “kardeşin duymaz, eloğlu duyar” türü kardeşlerden olacak değiliz. Bilmek istiyoruz, kardeşimize ne olduğunu. Tarihin gördüğü en kanlı diktatörlerden birinden çektiği zulmü, nenesinin dedesinin acısını anması neden yasaklandı Kırım Tatarlarının?

1944’teki sürgünün gerekçesi, “Nazi orduları buraları işgal etti ve siz ölmediniz. Demek ki Sovyetler Birliğine ihanet ettiniz” idi. Nasıl? Sapıkça değil mi? Stalin denen sapığın elinde milyonlarca insan öldü.

Bugün, 2014’te Putin Rusya’sı “burada Ruslar var, o halde Rusya’da dâhil etmeliyim” diyerek Kırım’ı işgal etti. Nasıl? Yarın gider, sorarsınız, ne yaşadıklarını…

Kırım Tatarları haksızlığa uğramıştır.

kirim_tatar




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder