ÇOCUK FELCİ (POLIO) GERİ GELDİ!

ÇOCUK FELCİ (POLIO) GERİ GELDİ! 

Elim bir türlü can sıkıcı konuları yazmaya varmıyor. Ancak biliyorum ki dost acı söyler.

Cehalet çok kötü, evet ama bence daha da kötüsü yarı aydınlar. Günümüzde bir internet bilgiçleri furyası var. Komşunun önerdiği bitki karışımını kaynatıp, şifa umuduyla içen / içiren ninelerimizle dalga geçiyoruz da, onlardan ne farkımız var?

Yarı bilim, yarı aydın pozitif bilimin ve hekimin yerini almaya başladığından aklımızı başımıza devşirelim derim, naçizane.



Hatta iş öyle çığırından çıktı ki, bu yarı bilim için bir terim bile oluştu: Pseudoscience / Sözdebilim. Wikipedia‘daki tanımı şöyle:

Sözdebilim veya sahte bilim (İngilizce pseudoscience) bilimsel argümanlar kullanılarak ileri sürülen, ancak bilimsel çalışmaların gerektirdiği materyal, metot, test edilebilirlik (doğrulanabilirlik) gibi standartları taşımayan veya yeterli bilimsel araştırma ile desteklenmeyen iddia, inanç, bilgi ve uygulamalar bütününe verilen addır.



Sözde bilim genellikle belirsiz, çelişkili, eleştirilere yönelik aşırı tepki ve kişiselleştirmeler, destekleyici verilerin abartılması, sonuçlara yönelik doğrulanması imkansız abartılı iddialar ile karakterize, kullanıcıları açısından da sosyal, maddi-manevi kazançlar sağladığı düşünülebilecek konular üzerinden yürütülür.



Tahsilli ana babalar, kendi sahalarındaki bilgeliklerine ve mürekkep yalamışlıklarına güvenerek hadlerini aşıyor. Çocuk hastalıklarına karşı yapılan aşılara savaş ilan edenler evlatlarını nasıl bir riske attıklarının acaba ne kadar farkında? İçimizdeki müzmin muhalifin coşkusuna kapılıp başımızı olmadık belalara sokmasak diyorum…


Bu acı sözleri neden yazdım? ÇOCUK FELCİ GERİ GELDİ de ondan!

Deutsche Welle Türkçe‘nin haberine göre Dünya Sağlık Örgütü (WHO) acil bir duyuruda bulunarak çocuk felcinin yeniden yayılmaya başladığını açıkladı.

Çocuk felci 5 yaşın altındaki çocuklarda görülüyor. Virüsün bulaştığı 200 hastadan biri kalıcı olarak felç oluyor, felç olanların %5 ila 10′u ise nefes alma kaslarını da kullanamadığı için, hayatını kaybediyor.

Kalıcı felce yakalanan çocukların hali aynen şöyle:



polio 1

Rica ederim çocuklarınızı aşılatın. Aklınızı başınıza alın ve onların hayatıyla oynamayın.

Lütfen!

polio 4

Kapak fotografı wikipedia‘dan alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder