23 NİSAN KUTLAMASI BÖYLE OLUR

23 NİSAN KUTLAMASI BÖYLE OLUR 
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun efendim.
Öyle TRT spikeri plastikliğinde değilim, hepinizin bayramını kutlamıyorum yalnız, belirteyim.
Nasıl? Ayıp mı?
Hiç sanmam.

Ulusal egemenliğin ne olduğunu bilmeyenlerin bayramını neden kutlayayım ki? Birine hayran olmak ile birine köle olmak, oyuncak olmak arasındaki farkı bilmeyen, bilse de aldırmayanlara bayram da yok, tebrik de.

23 Nisan, ulusal egemenlik bayramı. Demokrasi bayramı. Halk için, halka göre, halkın yararını gözeterek davranmanın makbul ve yüce kabul edildiği zamanlardan kalma… Halkın yararını en iyi yine halkın bileceği, kimsenin ama hiç kimsenin “ben dedim böyle olacak” kibrine yer bırakmayacak zamanlara uzanmasını umduğumuz bir bayram. İdi, en azından…

Şimdi içinden ulusun (kendi kaderi ve ülke geleceği üzerindeki) egemenliği unsurlarını çıkarıp akılları sıra 23 Nisan’ı “çocuk” meselesine indirgediğini zannedenler ileride çok ağlayacaklar. Çocuk inilecek bir kavram değil zira. Ardından koşulacak, yukarılara ve ilerilere taşımak için ter dökülecek bir mesele.

Demokratik haklarını talep ederken 13-14 yaşındaki kızlarını evlendirenler, ileri demokrasi reçetesi verirken 9-10 yaşındaki oğullarını işçi olarak çalıştıranlar bu yüzden inandırıcı değil ve bu yüzden kalıcı olamayacaklar. Çarkın kolunu elde tuttukları sürece martavallarını dinleyecek sonra bir anda unutacağız o ikiyüzlüleri. Bir Tarihçi olarak söylüyorum, kesin bilgidir: İnsanlık tarihi boyunca bu, böyle olmuştur. Aslolan, sahici olan, çağlar boyu yaşayacak olan hep evrensel doğrulardır.


Çocuk bayramında, ulusal egemenlik bayramında surat asıp tarihten ve toplumsal politikalardan bahsedecek değiliz. Bayrama yaraşır, kocaman bir tebessüm için gelin sizi biriyle tanıştırayım: Gustavo Dudamel.

dudamel_bolivar2

1981 doğumlu. Venezuelalı. Ülkenin en fakir bölgelerinden birinde doğmuş, El Sistema adı verilen, dezavantajlı çocukların yetenekleri doğrultusunda seçilmesi ve yetiştirilmesi şeklinde özetlenebilecek amaçla kurulmuş, ulusal bir kurum tarafından okutulmuş. Çağımızın en yetenekli genç orkestra şefi kabul ediliyor.

Gustavo Dudamel, tıpkı kendisi gibi en fakir, en varoş mahallelerden gelen, yetenek sınavıyla seçilmiş ve müzik eğitimi almaya başlamış gencecik çocuklardan bir orkestra kurdu. Hepsi ortaokul veya lise çağındaki bu şahane ekibin adı Simon Bolivar Senfoni Orkestrası.

Müzik dünyasında fırtına gibi esen bu güzel çocuklar eşliğinde bir kez daha, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Şahane evlatlar yetiştiren tüm aileleri, öğretmenleri, gönüllüleri, sosyal hizmet çalışanlarını ve kuruluşları kucaklar, öperim efendim.
Açın efendim, sesi açın!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder