ERKEKLER, ELİNİZİ OĞULLARIMIZIN YAKASINDAN ÇEKİN!


Radikal gazetesinde bir habere rastladım. Malatya Kent Konseyi’nin otobüs durağındaki afişinden söz ediyordu. Afişte “Kadına köle olma, ailene reis ol” deniyor.




İlk anda bu neyin kafası, hangi uyuşturucu müptelasının sayıklaması diye düşündüren bu iddialı lakırdı, kadını ezmeyi hedefler görünse de aslında yetişmekte olan oğulların geleceğine ipotek koymayı tavsiye ediyor.
Nasıl mı?
  • Bir defa kadına köle olmak ile aileye reis olmak arasında başka bir erkeklik halini yok sayıyor. Oysa hepimiz gayet iyi biliyoruz ki “taş fırın erkeği” ile “light erkek” arasında yüz binlerce değişik hal var. Dizi karakterlerini sahici sanmak bir milli hastalık olmasın sakın?

  • Velev ki kölelik ve reislik dışında bir seçenek yok, o halde reis olmak için bir aile kurmak da zorunlu. Öyle bekâr, kazancını zevkine göre harcayan hür adamları adamdan saymıyorlar. Hani bekârlık sultanlıktı?

  • Diyelim ki hasbelkader evlendi adam, çocukları da oldu. Aileye reis olması lazım. Kişi bir kitlenin reisi olarak kabul ve itibar görebilmek için o kitleyi oluşturan bireylerden daha güçlü, daha bilgili, daha deneyimli olmak zorunda. Oğlunun ilkokul 3. sınıf matematik kitabını uzay mekiği kullanma kılavuzu sanabilecek milyonlarca baba var. Nasıl üstün olacaksın velede? İki dakikada maskara eder seni! Bak, yine kıyamadım bilgisayar meselesine girmiyorum bile.

  • Hayat tecrübesi kontenjanından bol kepçe nasihat fışkırtarak da reis olunmuyor, ne yazık ki. Babasının yıllardır diline nakarat ettiği öğütleri suratını ekşiterek, gözlerini devirerek, oflayıp puflayarak dinliyor, çocukları. “Aman babaaaa, sen de hep aynı şeyi anlatıyorsun.” Nasıl? Tanıdık geliyor mu?

  • Üstünlük bilgiyle, tahsille, hayat tecrübesiyle gelmeyecekse o zaman tek güç para. Gelirin hanımınkinden, kayınpederinkinden, kayınbiraderinkinden yüksek olacak. Cüzdanı masaya çıkardın mı, değil ailenin reisi ormanın kralı olursun vallahi. Ne dedin? İşçi misin? Memur musun? Küçük esnaf mısın? Yapma ya! Takmaz ki bunlar seni. Tüh!

  • Ne oldu şimdi? Hani reis olacaktın? Tahsilin, bilgin yetişmedi. Uzun yol gemilerinde çalışmadınsa hayat tecrüben, dünya görgün de kısa geldi. E, para desen kıt kanaat. Nasıl reislik edeceksin karına, çocuklarına? Döverek mi? İnsanca yaşama imkânı bırakmayarak mı? Dışarı çıkmayı, pencereden bakmayı, o kızla konuşmayı, falanı filanı yasak ederek mi? Bu takdirde reislik senin ama insanlık gitti elinden. Artık vahşi bir hayvana denksin. Nasıl? Hoşuna gitti mi?

Bak sevgili orta yaşlı,
hayatını ziyan etmiş,
kendine acımaktan,
hatalarını örtbas etmek için kırk kapıya kırk sopa sallamaktan
gün görmemiş erkek arkadaş!

Ne olduysa oldu. Bunlar senin hatalarından veya kaderin kaçılmaz tecellisinden kaynaklanmış olabilir.

Belli ki olmak istediğin adam olamamışsın, hatta belki hiç bir adam olamamışsın.
Taşıyamayacağın sıfatın peşinde kendi ömrünü yedin, bari oğullarımızı rahat bırak.


Bizim oğullarımız ister aile kurar reis olur, ister bir kadına köle olur, isterlerse yalnız kovboy olur. Sana ne!?

Sen sus, evlatların konuşsun.

Bil ki işkembeden salladığın bu boş sloganlar seni kadınların, çocukların gözünde iyiden iyiye zavallı ve çaresiz gösteriyor.

Sen sen ol, “ben ne olayım?” diye sormadıkça kimseye nasihat verme.
Nasihat insanlık denizinde boy vermek gibidir. Ölçünü alıverirler.

Son bir tavsiye: Münir Özkul’un “Yaşar Usta” rolünü oynadığı “Bizim Aile” filmini bir izle. İnsanlık, aile reisliği, adamlık işte öyle olur.



Haberin kaynağı: http://www.radikal.com.tr/turkiye/kadina_kole_olma_ailene_reis_ol-1176887

http://www.yenitanhaber.net/?p=903

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder