AÇ MISIN? BİR ŞEYLER YER MİSİN?

 
Ramazan bitiyor.
Yarın bayram.
Şeker bayramı.
Ramazan bayramı.
Eski dilde “ıyd-i fıtır” yani iftar etme, yeme bayramı. 

İnananlar bir ay boyunca irade gücüyle açlığı ve susuzluğu tattı. Beraberce iftar sofralarına oturup, gerçekten aç kalmadıklarına, bu çileyi kalıcı manada çekmediklerine şükrettiler. İslamiyetin varsıla yoksulluğu öğretmeyi hedefleyen bu uygulaması, acaba dünyayı pençesine alan sahici yoksulluk ile ilgili ne öğretti?

İnsanoğlu günümüzde, çılgınca artan bir nüfusla dünya kaynaklarını kemirmekte. 7 milyar boğaza gıda yetiştirmek için GDO’lu, hormonlu, kimyasallı, insanı usul usul öldürecek ama o zamana kadar tok tutacak bir ziraat anlayışı yerküreye hâkim olmakta. Çağımızın acıklı gerçeği, bu.

Yoksulluk siyasetin de pusulası haline geldi. Nüfus artış hızı, orta sınıftan ziyade ekonomik ve kültürel olarak alt katmanda yoğun. Yani sadece yoksulluk artmıyor, yoksullar da artıyor; cahil ve fakir halk katmanlarının, genel nüfus içindeki payı hızla büyüyor. Onların oyları da siyasetin simasını belirliyor.

Yoksulluğun yükseldiği ülkelerin hemen hepsinde halkın yarıya yakını, birbirini taklit edercesine despotlara oy veriyor. Zira insan haklarını hiçe sayan, hukuku çiğneyen zalim liderler, yoksul halk kitlelerini bir şekilde “doyuruyor”. Halk da kendini açlıktan kurtaran o liderleri oylarıyla iktidara taşıyor, iktidarda tutuyor.
Ne kadar ekmek o kadar iktidar denklemi tıkır tıkır işliyor.
Çünkü açız.
Açlık çekiyoruz.


GALLUP araştırma şirketi bir anket sonucu yayınladı. 2013 yılında OECD ülkelerinde yoksulluğun, açlığın oranını gözler önüne seren bu anketin detaylı sonuçları şurada.

Ankette yer alan aşağıdaki grafik çok hazin bir duruma işaret ediyor: İnsanlar sofraya koyacak yiyecek bulamıyorlar. 2007’de yılın 15 gününü aç geçiren çocuklu aileler (koyu yeşil), 2013’te yılın 21 gününü aç geçirmiş. Geçen altı yılda, sofraya bir soğan bir ekmek bile koyulamayan günlerin sayısı artmış. Çocuksuz aileler ise (açık yeşil) yılın 10 gününü aç geçirirken artık 15 günü bir lokma çiğnemeden sürüyor.
seker_bayrami_1

34 OECD ülkesi arasında en kötü durumda olan Türkiye. Çocuklu ailelerin yarısı ve çocuksuz ailelerin %40’ı şu soruya Evet, oldu cevabı vermiş: 2013 yılı içinde sofraya ekmek koyacak kadar para kazanamadığınız günler oldu mu?
seker_bayrami_2 

Yarın bayram. Şeker bayramı. Ramazan bayramı. Eski dilde “ıyd-i fıtır” yani iftar etme, yeme bayramı.
Aç mısın Türkiye?
Bir şeyler yer misin?
seker_bayrami_3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder