NEDEN İMAM HATİP?

NEDEN İMAM HATİP? 

Sınavlar bitti, tercihler yapıldı bitti, nihayet bugün de yerleştirme sonuçları açıklandı. Kimileri ilk tercihlerinden birine yerleşti, kimileri açıkta kaldı…
Sınav elbette en çok aday öğrencileri ve ailelerini ilgilendiriyor. Ancak biz eğitimciler, çocuklarımızın aldığı sonuçlar kadar büyük tabloya, genel sınav çıktılarına bakmak, onları dikkatle incelemek zorundayız. Çünkü öğrencinin başarısını değerlendirirken kaçıncı tercihine girdiğine bakılır. Oysa okulların başarısı başka bir tabloda gizlidir. 
Senelerce bu işlerin mutfağında ter dökmüş biri olarak açık söyleyeyim, okulun başarı durumunu belirlemek için açık öğretim ile iki yıllıklara (meslek yüksek okulu) yerleşenleri öncelikle dikkate almam. Hemen her eğitimci, çıkarlarından azade ve samimi konuştuğunda aynı şeyi söyleyecektir: Aslolan devlet üniversitelerinin lisans (4 yıllık) programları ile vakıf üniversitelerine burslu yerleşenlerin oranıdır. Okulun başarısı değerlendirilirken evvela buna bakılır. Zira kontenjanlar arttırıldığı ve çok sayıda yen üniversite açıldığı için herhangi bir programa yerleştirilemeyen aday sayısı, sınava girenlerin üçte biri kadar. Yani üçte ikilik kısım, bir yerleri kazanıyor. Asıl %1 – %5′lik dilime giren parlak öğrenciler hangi okulda fazlaysa, o okul başarılıdır. 
Okullar bazındaki liste yakında yayımlanır. Şimdilik elimizde okul türlerinin listesi mevcut. Bu yüzden ilk sonuçlar içinde benim en çok dikkatimi çeken lise türlerine göre başarı durumu.
Malum, Öğretmen Liseleri kapatılıyor, İmam Hatip Liseleri çoğaltılıyor. Hükümetin aleni eğitim politikasının temellerinden biri bu, İHL’leştirme. Peki akademik başarı açısından bu iki okul türünü ele alacak olursak ne göreceğiz? 
Listenin tamamına şu adresten bakarsınız. Ben dikkatimi çeken kısmı kesip aşağıya koyuyorum.

Ne gösteriyor bu tablo?
Bu yıl Öğretmen Liselerinden 38.253 öğrenci mezun olmuş. Bunların 21.748′i bir lisans programına yerleşmiş.
Başarı %56,8
Bu yıl İmam Hatip Liselerinden 127.852 öğrenci mezun olmuş. Bunların 21.138′i bir lisans programına yerleşmiş.
Başarı %16,5

İlk soru: Neden başarısı daha yüksek olan Öğretmen Liseleri kapatılıyor ve İmam Hatip Liseleri çoğaltılıyor? 

İkinci soru: İmam Hatip Liselerinde gözlenen bu ciddi başarısızlığın giderilmesi için ne gibi tedbirler alınıyor?

osys_2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder