OKUL SEÇME KILAVUZU – 5



GÜVEN, GÜVENLİK, GÜVENİLİRLİK


School corridorÇocuğunuzun okulda güvende olduğundan emin misiniz? Bir kaza geçirmeyeceğini, hastalanmayacağını, okulda kötü alışkanlıklar edinmeyeceğini, okul kapısı önünde başına bir iş gelmeyeceğini garanti edebilir misiniz? Böyle bir teminat vermek mümkün müdür? Hayır. ‘Bizim okulda böyle şeyler olmaz’ diyen, yalan söyler. Her an, her yerde olduğu gibi okulda da beklenmedik, tatsız şeyler olabilir ve bunların bir kısmı sizin çocuğunuzun başına gelebilir. Çünkü dünya üstünde çocuk için yüzde yüz güvenli hiçbir yer yoktur. Asıl önemli olan güvenliğin, itimadın ve emniyetin sarsıldığı durumlarda ne yapıldığıdır. Ne demişler, “sen işini kış tut, yaz çıkarsa bahtına”.
Pupils-running-in-school-008 
Örneğin çocuğunuz okulda arkadaşları ile şakalaşırken kazara merdivenlerden düşmüş. Bacağı kanıyor, başını da fena çarpmış. Ağlıyor… Arkadaşları başına toplanmış… Siz işyerinde, evde, belki şehir dışında hatta yurt dışındasınız. Çocuğunuzu hemen oracıkta sarıp sarmalayamayacaksınız. Zaten bütün gün okulun bekleme salonunda oturmayacağınıza göre, böyle bir kazada olaya hemen müdahale etme şansınız da yoktur.

Peki, çocuğunuzu emanet ettiğiniz okul yetkilileri bu kazayı önleyemez miydi? Alabilecekleri birtakım tedbirler vardır elbette ve hemen her okulda bunlara özen gösterilir. Mesela neredeyse tüm okullarda, ister ilköğretim okulu olsun ister lise, teneffüslerde öğretmenler koridorlarda, bahçede ve öğrencilerin ders arasında bulunabileceği her yerde nöbet tutarlar. Öncelikle buna dikkat edin. Çocuğunuzu emanet etmeyi düşündüğünüz okulda öğretmenler nöbet tutuyor mu? Bu çok önemli.

Zira yukarıda örneklediğime benzer bir kaza gerçekleştiğinde iş, çocuğunuzun arkadaşlarına (yani onunla aynı yaştaki ve tecrübesiz gençlere) veya katları temizleyen müstahdeme düşmemelidir. Olay karşısında paniğe kapılmayacak, çocuğunuzu uygun şekilde koruma altına alacak yetkili ve deneyimli bir yetişkine ihtiyaç vardır. Bu da ilk anda orada hazır bulunacak bir öğretmenden başkası olamaz.
School-nurse 
İkinci olarak okulda bir sağlık görevlisi var mı? En azından deneyimli bir hemşire bulunuyor mu? Tabii bir okul doktorunun gün boyu binada hazır bulunması tercih sebebi. Ancak devlet okullarında bu gibi can güvenliği meseleleri henüz “lüks” addediliyor.
Zorunlu tutulan özel okullarda ise sağlık konusu suiistimal edilebiliyor. Bunların bir kısmı, özellikle market zinciri gibi her semtte bir okulu bulunanlar, sadece bir binada doktor istihdam ediyor, diğerlerine genç hemşireleri yerleştiriyor. Okul doktoru var mı, var. Ama sizin çocuğunuzun başına bir hal geldiğinde kendisi acaba o binada mı? Okulda öğrenci olduğu müddetçe sürekli görev yapan bir doktor ve hemşire bulunmalıdır. Bu husus, okul seçimi yapmadan yani kayıttan önce sormanız ve öğrenmeniz gereken şeylerin başında geliyor. Okulun yüzlerce öğrencisi olabilir ama sizin evladınız bir tane…

Benzer bir durumda, varsayalım soğuk ve yağışlı kış günlerinde çocuğunuz üşütmüş ve okuldayken ateşi çıkmış. Kaç yaşında olursa olsun, çocuğun sağlık durumu okuldaki sağlık görevlileri tarafından önceden bilinmelidir. Çocuğunuza ilaç vermeden evvel, ilgililer acaba öğrencinin herhangi bir ilaca alerjisi olup olmadığının farkında mıdır? Ateşi çıkan çocuğun falanca ilaç verilip bir ders süresince revirde yatırıldıktan sonra yeniden sınıfa yollanması kabul edilebilir bir uygulama değildir. Baş ağrısı, öksürük, halsizlik ve benzeri bir şikâyetle revire gelen öğrenciye herhangi bir müdahale yapılmadan önce velisi aranmalı, durum bildirilmeli, onayı alındıktan sonra gerekiyorsa ilaç verilmelidir. Bu yüzden mevcut okulda veya vermek istediğini okuldaki yetkililere sorunuz: Hastalık halinde standart uygulama nedir? Ne yapılıyor?

1282670536ni4CVYBir başka güvenlik konusu: Her isteyen kişi, elini kolunu sallayarak okula girebiliyor mu? Okul kapısında hiç değilse bir güvenlik görevlisi bulunuyor mu? Bu kişi masasının başında oturmaktan öte, içeri girmek isteyenlere kim olduklarını, kiminle görüşeceklerini, ne maksatla okula geldiklerini soruyor mu? Mesela siz, “çocuğumu buraya yazdırmayı düşünüyorum” dedikten sonra herhangi bir kimlik bilgisi vermeden okula girebildiniz mi? Bunu paravan olarak kullanmadığınızdan, art niyet taşımadığınızdan nasıl emin oldular? Esasen okul sınırları içinde öğretmenler, öğrenciler, yöneticiler, görevliler ve velilerden başka kimsenin bulunmaması gerekir. Hangi kötü niyetli kişinin, ne emellerle okula girmeye çalışacağını düşünmek bile istemezsiniz.

Gelelim okulun yakın çevresine. Varsayalım çocuğunuzu vermeyi düşündüğünüz okul evinize yürüme mesafesinde. Yani servise yazdırmaya gerek yok. Ancak okulla ev arasındaki yol yoğun araç trafiği nedeniyle pek itimat telkin etmiyor. Çocuğunuz artık liseli olmuşsa tamam. Okulun diğer özellikleri de uygunsa, çocuğunuzu vermenizin bir mahzuru yoktur. Ancak ilköğretim çağındakilerin aklı, gözü çevredeki herhangi şeye kolayca takılabilir, dikkatleri çabucak dağılabilir. Caddeyi geçerken, kaldırımda yürürken arkadaşlarıyla şakalaşması bile risk taşıyacaktır.
KT Oct 18 036 
Eğer okulun diğer tüm özelliklerinin beklentilerinize uygun olduğunu düşünüyorsanız, bu durumda çocuğunuzu okula güvenli bir şekilde götürüp getirmek size düşecek. Tavsiyem 10 – 12 yaşından küçük çocukları okul yolunda bile olsa yalnız bırakmamanız. Hele büyük şehirlerde… Eğer yaşam koşullarınız çocuğunuzu her sabah okula götürmeye ve her akşam okuldan almaya elvermiyorsa servisle gidip geleceği bir okulu tercih etmeniz yerinde olacaktır. Evet, uzaktaki okul iyi bir seçim değildir ve çocuğun okula yürüyerek gidip gelmesi en sağlıklısıdır. Ancak güvenlik pahasına değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder