MİLLET MEKTEBİ 2.0

1 Kasım 1928′de Harf Devrimi yapılıyor. Kabul edilen yeni alfabenin vatandaşa tanıtılması gerek. Kentten kasabaya, pek çok yerleşim yerinde kimi zaman sokaklarda, kimi zaman derslik veya salonlarda yetişkinlere yeni harflerle okuma yazma öğretmek için Millet Mektepleri oluşuturuluyor. Hatta yeni alfabenin tanınması ve anlaşılması için duvarlara posterler asılıyor. Böylece nüfusun mümkün olduğunca geniş bir kesimine hızlıca okuma yazma öğretilmesi amaçlanıyor. 

millet_mektebi2


Seksen altı yıl sonra, bu defa iletişimin yeni dilini öğrenmesi gerekiyor, halkın. İnternet dilini, internetin girdisini çıktısını… Ancak bir farkla: Bu defa siyaset eliyle bir devrim falan yapıldığı yok. Devlet eliyle millet mektepleri açarak “bakınız sevgili yurttaşlar internet budur, sosyal medya şudur ve de böyle kullanılır” deme çağı değil. O burun kıvırdıkları “tepeden inmeci” halkçılık mumla aranır olmuş. Bu kez devlet internetin sesini kısıyor, görüntüsünü karartıyor. 

Peki, halk ne yapıyor? Dayanışma yöntemleri geliştiriyor. Okul yıllarından kulakta kalan “anlayanlar anlamayanlara anlatsın” mottosu hayata geçiriliyor. Halk öğreniyor, halk öğretiyor. Halkın kendi kendini yönetmesi rejimi elden kaçınca, halkın halka öğrendiklerini öğretmesi rejimi geliyor…
Millet Mektepleri vol 2.0 Cumhuriyet tarihine bu görüntüyle kazınıyor:

millet_mektebi

Not: İkinci görsel şuradan, üçüncüsü de buradan alınmıştır. İlk görseli çok eskiden bulmuş, kaydetmişim. Kaynağını tespit edemedim. Özür dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder