15 GÜNLÜK "ÜLKE" TATİLİ!




Türkiye’deki ilk ve orta dereceli okullar, 23 Ocak Cuma gününden yani yarından itibaren yarıyıl tatiline girecek. 26 Ocak-6 Şubat yarıyıl tatili. 2. dönem ise 9 Şubat 2015'te başlayacak, 12 Haziran'da da sona erecek.

İstatistikleri bilmeyen biri için bu sadece okulları, öğrencileri, öğretmenleri ve diğer eğitim personelini ilgilendiren, sektörel bir durum.

Oysa rakamlar gösteriyor ki, bu bir okul tatili değil, ülke tatili!
Neden mi?
 

Çünkü ülke nüfusunun 1/3’i (yazıyla üçte biri) öğrenci! Üstelik bu rakamlar geçen yıldan ve sayıya üniversite öğrencileri ile okula gönderilmeyen çocuklar dâhil değil.



Nasıl anlamalıyız bu rakamları?

  • Her üç TC vatandaşından biri öğrenci.
  • İçinden okul geçmeyen ev, neredeyse yok.
  • Nüfusun üçte biri reşit değil, yani 18 yaşın altında.
  • 2014 yılı için açıklanan bütçenin %10 kadarı eğitime ayrılmış durumda . Oysa yurttaşların %33’ü doğrudan eğitimin içinde. Yani bütçenin en az %33’ü eğitime ayrılırsa ihtiyaçlar karşılanmış olacak. 
  • Toplam öğrenci sayısı, toplam okul sayısına bölündüğünde okul başına yaklaşık 336 öğrenci düşüyor. Oysa hepimiz biliyoruz ki, Türkiye’nin hemen her yerinde okul mevcutları binlerle ifade ediliyor . O halde ya okul sayısı fazla gösteriliyor ya da kasaba - kent - büyükkent arasındaki ciddi nüfus farkı okul mevcutlarına da yansıyor.
  • Toplam öğrenci sayısı, toplam öğretmen sayısına bölündüğünde her bir öğretmene düşen yaklaşık öğrenci sayısı 27. Oysa birçok okulda sınıf mevcutları 50-60 kişilerde. Bu tuhaflığın nedeni de öğretmenlerin %10 kadarının ücretli statüsünde olması, yani haftalık ders yükünün son derece düşük olması. 944.000 öğretmenin hepsi kadrolu değil ve Eğitim-Sen’in tahminlerine göre Haziran 2014 itibarıyla Türkiye’de öğretmen açığı 140.000 civarında .


Özetle;
Öğrenci çok.
Okul az.
Öğretmen az.
Yapılan atamalar nitelikçe de nicelikçe de yetersiz.
Bütçe az, çok az. Öyle böyle değil, OECD ortalamasının neredeyse yarısı kadar!

Neyse, siz şimdilik bunlarla içinizi karartmayın.
Güzelce bir dinlenin.
Çocuk düşe kalka büyür, nasılsa…

İyi tatiller!


Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder