KAHROLSUN HALKLARIN YOKSULLUĞU


Dünyanın zengin yarısında yeni bir akım ortaya çıktı: En Fazla 100 Eşya.
Tüketim azgınlığına ve mülkiyet bağımlılığına karşı bir hareket olarak, her bireyin en fazla yüz adet eşya ile yaşamını sürdürebileceği varsayımına dayalı  bir akım bu. Takipçileri, bağlantıda bir örneğini göreceğiniz şekilde listeler hazırlıyor, liste dışındaki eşyalarından kurtulmaya ve bu sırada “mutlu” kalmaya çalışıyor. Dikkatinizi çekmiştir: Örnekteki listenin en başında, her insan evladına şüphesiz çooook lazım olan (!) yoga matı var!

Gezegenimiz kapitalizme iman edeli beri, insan türünün bir kısmı en basit gerçekleri bile sıfırdan öğrenmekle mükellef kılındı. Ne yiyecekler, ne kadar yiyecekler, ne yerse kaç kilo olacaklar, kaç kilo olursa güzel sayılacaklar…

Oysa dünyada yoksulluk bitmedi.
Birinci dünya bozulan manikürüne ağlar, ikinci dünya obeziteden kurtulmaya çabalarken, üçüncü dünyada insanlar yaşama tutunmaya çalışıyor.
Açlık kapılarında vahşi bir hayvan gibi uluyor.
Yokluk canlarını yakıyor.
Diktatörlerin, despot idarecilerin zulmü de bir yandan seslerini kısıyor, dillerini bağlıyor.
Sessizce hayatta kalmaya uğraşıyorlar…

“Dünyanın en hızlı gelişen ekonomisi” listelerinde son 10 yıldır hep başlarda yer alan Çin’de, acı verici bir yoksulluk hüküm sürmekte.
Nereden mi biliyoruz?
O listelerin dizildiği son 10 yılda, Çinli fotoğraf sanatçısı Ma Hongjie kent kent, kasaba kasaba dolaşmış, sıradan, “normal” Çinli aileleri fotoğraflamış. Hem de sahip oldukları HER ŞEY ile birlikte, tek bir karede…

Mark Twain yalanları üç grupta değerlendirir: Yalanlar, kahrolası yalanlar ve istatistikler.
İşte istatistiklerde dünya devi gibi görünen Çin’in sahici, gündelik yüzü…

















Fotoğrafların kaynağı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder